Aandoeningen waarbij een dilatatie set kan helpen
Bij veel medische aandoeningen die een effect op de vagina hebben kan de vaginale dilatatieset als hulpmiddel, veel verlichting van de klachten geven.
De dilatatieset wordt aangeraden bij vrouwen die lijden aan vernauwing van de vagina door bijvoorbeeld hoge spierspanning, een spasme of wanneer er littekenweefsel ontstaat. Ook is het mogelijk de dilatatieset te gebruiken wanneer de vagina in aanleg niet of beperkt aanwezig is.
De aandoeningen waarbij het oefenen met de Feminaform een oplossing kan zijn:
Vaginisme
Er is sprake van een vaginistische reactie als bij pogingen om geslachtsgemeenschap te hebben de spieren rondom de vagina zich samenknijpen, zonder dat de vrouw dit zelf wil. Gemeenschap is hierdoor niet mogelijk of alleen met veel moeite en pijn (dyspareunie). Het spannen van de bekkenbodemspieren gebeurt soms al voor er iets (bv. penis, tampon of speculum) in de buurt van de vagina komt.
Vrouwen die vaginistisch reageren denken vaak dat ze ‘te nauw’ zijn. Dit is echter bijna nooit het geval. Het nauwe gevoel wordt veroorzaakt door een verhoogde spanning, een soort spasme van de bekkenbodemspieren. Deze spierspanning treedt vaak reflexmatig op.
Behandeling:
Wanneer goed gebruikt is de Feminaform zeer effectief als hulpmiddel bij de behandeling van vaginisme. De vaginale dilatatieset kan helpen om de reflexmatige spierspanning te doorbreken. Deze spierspanning is de onderliggende oorzaak van nauwheid, brandend gevoel en penetratieproblemen. De Feminaform geeft vrouwen de precieze controle over de maat, de snelheid en de hoek waarmee er iets in hun vagina gebracht wordt. Met specifieke oefeningen kunnen vrouwen met de Feminaform het bewust aanspannen en ontspannen van de spieren oefenen om op deze wijze de spieren rond de vagina te desensibiliseren.
Het gaat bij het oefenen bij vaginisme dus niet zozeer om het echt verwijden van de vagina maar over het ondersteunen van vrouwen om weer controle te krijgen over hun bekkenbodem.
Dyspareunie
Dyspareunie is de medische term voor pijnlijke seksuele gemeenschap. Het is een algemene term die gebruikt wordt voor alle typen seksuele pijn. De pijn kan optreden bij penetratie, tijdens de gemeenschap en of erna. De pijn kan op verschillende plaatsen in het genitale gebied optreden. Bijvoorbeeld bij de clitoris, de schaamlippen of in de vagina. En het kan gaan om verschillende soorten pijn zoals scherpe pijn, schrijnende pijn of een brandend gevoel.
Dyspareunie is een vrij veel voorkomende aandoening met name bij vrouwen in de overgang bij wie de hoge productie van oestrogenen en progesteron is komen stil te liggen. Andere oorzaken van dyspareunie zijn pijn door littekenweefsel na een bevalling, of andere chirurgische ingrepen in het vaginale gebied.
Ook aandoeningen van het slijmvlies van de vagina kan dyspareunie veroorzaken zoals irritatie door gels of cremes met een spermadodende werking. Daarnaast zijn er emotionele en psychische factoren die invloed hebben op dyspareunieklachten.
Bij een aantal oorzaken van dyspareunie is er verbetering van de klachten te verwachten bij het oefenen met de Feminaform. De behandelend arts of therapeut kan aangeven of in een specifiek geval oefenen met de Feminaform geïndiceerd is.
Vaginale stenose
Radiotherapie in het vaginale gebied
Vrouwen die radiotherapie in het vaginale gebied hebben ondergaan kunnen als bijwerking een ontsteking van de vaginawand krijgen.
Het herstel na de ontsteking kan leiden tot een vernauwen en verkorten van de vagina. De vaginawanden kunnen ook droog worden en aan elkaar plakken waardoor verklevingen ontstaan. Dit staat bekend als vaginale stenose.
Na een reeks bestralingen in het vaginale gebied wordt vaak de behandeling met de Feminaform voorgeschreven om de vagina soepel te houden en om de vorming van littekenweefsel te voorkomen. Uw radiotherapeut of gynaecoloog kan u hiervoor instrueren.
Vaginale stenose na een chirurgische ingreep
Ook na een chirurgische ingreep kan littekenweefsel met vernauwing en verkorting optreden. Uw gynaecoloog kan dan oefenen met een vaginale dilatatieset geïndiceerd vinden.
Vaginale agenese
De Feminaform kan gebruikt worden bij vrouwen met vaginale agenese. Vaginale agenese is een aangeboren afwijking die voorkomt bij 1 op de 5000-7000 vrouwen. Voor de geboorte is er een storing in de ontwikkeling van de vagina, er vormt zich geen kanaal. Een aandoening waarbij vaginale agenese voorkomt is Mayer-Rokitansky-Kuser-Hauser Syndrome. Vrouwen kunnen een kortere of maar gedeeltelijk aangelegde vagina hebben of in ernstige gevallen dat zich in het geheel geen vagina gevormd heeft. Ook de aanleg van de baarmoeder is vaak verstoord. Aangezien de buitenkant van de genitaliën er meestal normaal uitzien wordt de aandoening vaak pas in de pubertijd ontdekt omdat bijvoorbeeld de menstruatie uitblijft.
De Feminaform dient bij vaginale agenese in overleg met de arts/behandelaar gebruikt te worden. Sommige vrouwen ondergaan een operatie om de vagina te reconstrueren anderen kunnen met het gebruik van een vaginale dilatatieset deze reconstructie bereiken. De vagina wordt geleidelijk opgerekt door 20 minuten per dag met een pelotte enige druk uit te oefenen in de vagina.
Na sommige operatietechnieken moet een patiënt postoperatief enkele maanden oefenen met een pelotte om er voor te zorgen dat de vaginastructuur blijft terwijl de extensie zich hecht.
Vagina plastiek
Vaginaplastiek is het dieper maken of zelfs geheel construeren van een vagina.
Er is een aantal methoden voor vaginaplastiek die ieder hun voor-en nadelen hebben:
De vagina wordt gemaakt met een stukje huid dat elders van het lichaam verwijderd wordt. Hierbij is er een risico op het door littekenweefsel vernauwen en verkorten van de vagina. Omdat deze huid droog is zal gebruik van glijmiddel noodzakelijk blijven. Een andere methode is dat de vagina wordt geconstrueerd uit darmwand. Voordeel is het vochtig blijven van de vagina. Nadeel is dat de afscheiding soms onprettig ruikt.
De derde methode is door druk uit te oefenen op de bestaande vagina met pelottes van de vaginale dilatatieset. Door steeds langere en bredere pelottes in de vagina in te brengen ontstaat op vrij natuurlijke wijze een diepere vagina. Als de methode op de juiste manier wordt toegepast is het binnen enkele maanden mogelijk om een ‘normale’ vaginadiepte te bereiken.
Het zal ongeacht welke methode wordt gevolgd altijd noodzakelijk zijn om de vaginadiepte in stand te houden.
Man naar vrouw geslachtsaanpassende chirurgie
Na een sekseveranderingsoperatie van man naar vrouw dient postoperatief met een vaginale dilatatieset geoefend worden, dit is absoluut noodzakelijk bij het herstel. Het gebruik van een vaginale dilatatieset helpt bij het verkrijgen van een goed vaginawand en vaginatop en voorkomt een te nauw worden of volledig invallen van de nieuw gevormde vagina.
Dilatatie moet regelmatig en frequent worden uitgevoerd. In het eerste jaar na de sekseveranderingsoperatie 1 tot 2 keer per dag. Veel chirurgen adviseren om vervolgens levenslang ten minste 1 maal per week de vaginaholte te dilateren.
Lichen sclerose
Lichen sclerose is een pijnlijke aandoening die de huid rond de vulva en de vagina aantast. De symptomen omvatten dun worden van de huid, witte vlekken, wit worden van de vulva, jeuk, brandend gevoel, bloeden en pijn tijdens het vrijen.
In ernstige gevallen kan zich bij Lichen sclerose littekenvorming voordoen. Deze littekens kunnen een vernauwing van de vaginale opening veroorzaken. Deze vernauwing door littekenweefsel maakt seksuele gemeenschap moeilijk en zeer pijnlijk.
De Feminaform, vaginale dilatatieset kan gebruikt worden om op gecontroleerde wijze de vaginaopening te dilateren.
Vulvodynie
Vulvodynie (letterlijke vertaling: vulvapijn) is een toestand waarin er chronisch sprake is van pijn aan de vulva. Het is een relatief veel voorkomend probleem dat grote consequenties heeft voor het lichamelijk welzijn van de vrouw die het overkomt. Kenmerkend voor vulvodynie is dat er (ernstige) pijnklachten zijn maar geen neurologische of anatomische afwijkingen aan de vulva aanwezig zijn. Geschat wordt dat ca. 2% van de vrouwen ouder dan 18 jaar aan chronische vulvodynie leidt. Artsen kunnen binnen de algemene definitie van Vulvodynie verschillende vormen onderscheiden.
De behandeling van vulvodynie is vaak niet eenvoudig en een goede samenspraak tussen U en Uw gynaecoloog, seksuoloog en eventueel dermatoloog zijn zeer belangrijk. In de literatuur worden resultaten gemeld met geneesmiddelen. Lokale behandeling met speciale crème is ook mogelijk. Fysiotherapie is vaak nuttig, onderdeel van de therapie is dan relaxatie van de bekkenbodemmusculatuur. Voor het oefenen ter relaxatie van de bekkenbodemmusculatuur wordt gebruik gemaakt van de Feminaform.